Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Η Αυτομόρφωση

Χτες ξεκίνησαν οι "πανελλήνιες" εξετάσεις. Μπορεί να άλλαξε βέβαια το σύστημα και η κατ' όνομα έκθεση "ιδεών"(;) να ονομάστηκε μάθημα της "Νεοελληνικής γλώσσας" και μάλιστα "γενικής παιδείας", αλλά οι εξετάσεις είναι πάντα εξετάσεις. Ενδιαφέρον μου φάνηκε απομονωμένο το θέμα, η "αυτομόρφωση" μέχρι που διάβασα και την πλήρη εκφώνηση.

"Με τον όρο αυτομόρφωση περιγράφουμε μία σύνθετη εκπαιδευτική διαδικασία της οποίας θεμελιώδης κινητήρια δύναμη είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, ο οποίος, έχοντας επίγνωση των αναγκών και των επιθυμιών του, καλείται να συμβάλει αποφασιστικά στην πορεία της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής του κατάρτισης. (....)"

και άλλα πολλά, θεωρητικά μάλλον και εξ αποστάσεως ακαδημαϊκώς αποστειρωμένης.

Παντού βέβαια οι σωστές απαντήσεις/διαφημίσεις από τα τάδε φροντιστήρια.

Πάει λίγος καιρός που ο Ανδρέας "ο μικρός" (αν και μεγάλος στην ηλικία, αλλά έτσι είναι γνωστός στο χωριό του, ένα προσφυγοχώρι, στα ενδότερα του θεσσαλικού κάμπου) αποφάσισε να μη σταματήσει στο Απολυτήριο του Δημοτικού και να προχωρήσει λίγο παραπάνω, γιατί το Εξατάξιο Γυμνάσιο δε μπόρεσε να το ξεκινήσει καν γιατί έπρεπε να δουλέψει. Σε μια συζήτηση που είχα μαζί του τι τον έκανε να "αυτομορφωθεί" μου είπε ότι το αποφάσισε για να καταλάβει τον κόσμο, καθώς και ότι η γνώση δε πάει ποτέ χαμένη. Θέλει ακόμη να γράφει ορθογραφημένα (στέλνει που και που αρθράκια για την επικαιρότητα στον τοπικό τύπο). Αρκετά από αυτά μου τα δίνει κάθε φορά που δημοσιεύονται. Πολλές φορές μας λέει και ιστορίες από την Μικρασία, ώσπου μια μέρα μου έδωσε το παρακάτω, το οποίο αντιγράφω ακριβώς:

Τοχατούν γιαζουλαρού αμάν
γιαϊλίρ κουζουλαρού
αλαχτά πανά γιασμούς που
καρά γιαζουλαρού.

Αμάν γκιουζέλ αλτατμά πενί
τζαντάν σεβιορούμ σενί.

Τοχάτ γιολού τουζ κετέρ
αμάν πυρ ιντζεϊτσίκ κουζ κιτέρ
οκούζ γιολού σασιρμίς ισαλάχ
μπιζέ κιτέρ.

Αμάν γκιουζέλ αλτατμά πενί
τζαντάν σεβιορούμ σενί.

Τοχατούν αλτούν τασλού
γιαρίμ νιητσίν γκιοζλερίν γιασλή;
πουόλε πυρ βαρ κη
αλ γιανάτι σατσού κασλού.

Αμάν γκιουζέλ αλτατμά πενί
τζαντάν σεβιορούμ σενί.

Τας κιοπλούτεν κετσερκέν
κιόπλουτε σαλατού πενί
ιτίν γκαουρούν ογλού
υπσίζ μπαγλατού πενί.

Αμάν γκιουζέλ αλτατμά πενί
ηλελέ γιαλατμά πενί.

Είναι τραγούδι που λέγαν οι δικοί του, ένα από τα πολλά που καταγράφει.

Ο Ανδρέας μπορεί ποτέ να μη φτάσει να γράψει "πανελλήνιες εξετάσεις" για να πει τι πραγματικά σημαίνει αυτομόρφωση. Ίσως και το χωριό του σε λίγα χρόνια με τη μοίρα που έλαχε για την αγροτική ύπαιθρο να αλλάξει όνομα και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον αγροτουρισμό και επενδυτικά σχέδια (άλλο ένα θέμα για κάποιες μελλοντικές εξετάσεις). Ο ίδιος θα συνεχίσει όμως να γράφει αρθράκια και να σχολιάζει το τι συμβαίνει γύρω του και να μαζεύει τραγούδια που λέγαν οι παππούδες και οι γονείς του, "για να μη χαθούν".

Και βέβαια η ζωή συνεχίζεται, αλλά επίσης και "η ζωή κύκλους κάνει".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα δεν κατάλαβες τι είναι η "αυτομόρφωση": "στην πορεία της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής του κατάρτισης". Ευέλικτη εργασία ένα πράγμα.

Μ' αρέσει η μπλογκοειδής στροφή σου, Γρηγόρη! άντε με το καλό και στη Wordpress, για να αφήνω και περισσότερα σχόλια. :)

γρηγόρης στ. είπε...

Δύτη,
Ίσως έτσι θέλουν να είναι η αυτομόρφωση και φυσικά τη συνδέουν με τις διάφορες μορφές ευέλικτης εργασίας. Από την άλλη καταλαβαίνω πολύ καλά πως σκέπτονται αυτοί που πρότειναν το συγκεκριμένο θέμα.

Όσο αφορά τη Wordpress, νομίζω, πως όποιος θέλει, μπορεί να αφήνει εξίσου σχόλια κι εδώ. Οι Κυνοκέφαλοι εδώ ξεκίνησαν κι εδώ θα φωλιάζουν...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΔΙΑΒΑΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ!

Συνολικές προβολές σελίδας

FeedBurner FeedCount