Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Συγγνώμη, Ιστορία....

Πολλοί σήμερα ίσως δεν γνωρίζουν τον Μανόλη Γλέζο, αλλά πιθανόν και να τον έμαθαν από το περιστατικό του ψεκασμού του με δακρυγόνα, θέμα γνωστό και πολλαπλώς σχολιασμένο, που έστρεψε για λίγο το ενδιαφέρον μας αλλού από τα άλλα θέματα της επικαιρότητας, τα πιο "σημαντικά".

Άλλαξαν τα ήθη, ήρθε και ο καιρός της συγγνώμης, αλλά χωρίς δημοσιογράφους και κάμερες γιατί ο νεαρός αστυνομικός φοβάται τη δημοσιότητα και ο Μ. Γλέζος δε θέλει να γίνει σήριαλ η περιπέτειά του. [Αυτό ας το νοιώσει και ας το κατανοήσει, όπως θέλει ο καθένας, παρ΄όλα αυτά έγινε γνωστή και η συνάντηση και το φίλεμα].

Σε κάποιο σημείο της συνάντησης φαίνεται να δηλώνει ο Δημήτρης ότι στη σχολή, που διάλεξε και σπούδασε, δεν διδάσκονται μαθήματα ιστορίας κι ο Γλέζος σχολίασε "Ζητάμε από τους μετανάστες να ξέρουν ιστορία, ενώ δεν τη διδάσκονται οι αστυνομικοί".

Κι αφού άλλαξαν τα ήθη, αλλάζουν πλέον και οι δομές των σπουδών, ώστε μετά από συμφωνία με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη που διαπίστωσε το έλλειμα των ιστορικών μαθημάτων, ο Μ. Γλέζος θα μιλήσει σε δύο διαλέξεις στην Αμυγδαλέζα στους άνδρες που υπηρετούν ως δόκιμοι στις 24 Μαρτίου. (Προφανείς οι λόγοι, παραμονή της 25ης....)

Καλό είναι να εμπλουτίσουν τις σπουδές και με γνώσεις για την ελληνική λογοτεχνία. Μιας και μαθαίνουν τους Μανόληδες, υπήρχε κι ένας άλλος Μανόλης, ο Αναγνωστάκης. Επειδή λίγο δύσκολο να τον καλέσουν κι αυτόν για απαγγελία, πιθανόν να αναρτήσουν κάτι από τα παρακάτω:

Το παρελθόν μιας αυταπάτης.
*
Και ήξερες πως όλα αυτά αργά ή γρήγορα θα τελειώσουν.
*
Να βλέπεις τα ίδια πράγματα να γίνονται και να ξαναγίνονται.
*
Δεν έφταιγεν ο ίδιος. Τόσος ήτανε.


(όπως έγραφε ο Μανόλης Αναγνωστάκης στο "ΥΓ".)

3 σχόλια:

fvasileiou είπε...

Από τους πιο γλυκούς ανθρώπους ο Μ. Γλέζος. Ειδικά όταν μιλάει για την Κατοχή και την Αντίσταση. Και πώς το καταφέρνει: Ενώ η πολιτική του θέση είναι σαφής, ενώ η κομματική του προτίμηση δεδομένη, όταν μιλάει για αυτά τα πράγματα, σε αντίθεση με (τολμώ να γενικεύσω) όλους τους άλλους, καταφέρνει να ενώνει κι όχι να χωρίζει. Είμαι βέβαιος ότι, έστω κι έτσι, όσοι μελλοντικοί αστυνομικοί τον ακούσουν, πολύ θα ωφεληθούν.

Νίκος Διακογιάννης είπε...

Μένουμε άφωνοι πια πολύ συχνότερα από όσο πριν δέκα ή είκοσι χρόνια. Και αναρωτιόμαστε τι άλλο πια "αλλόκοτο", "τραβηγμένο" μένει για να το μάθουμε μέσω των ΜΜΕ. Κι αν κάποιοι έμαθαν τώρα τον Μανώλη (έβαλα ωμέγα) πάλι όφελος είναι. Καλησπέρα, Γρηγόρη μου.

γρηγόρης στ. είπε...

Φώτη,
πράγματι ο λόγος του ενώνει, και όχι μόνο όταν μιλά για την κατοχή και την Εθνική Αντίσταση. Όταν πριν δυο χρόνια βρέθηκα στον Απείρανθο, απ' όπου κατάγεται και ήταν κοινοτάρχης, και μιλούσα με κάποιες γυναίκες από τον "Συνεταιρισμό Παραδοσιακής Τέχνης" μου έλεγαν πως ήταν ο πρωτοστάτης στη δημιουργία του και γιαυτές ήταν ένα μεγάλο βήμα και βοήθεια για να βγούν έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους με ό,τι σημαίνει αυτό. Από την άλλη, δημιούργησε ένα δίκτυο μουσείων με ενιαίο και πάμφθηνο εισιτήριο, προσιτά στον κάθε επισκέπτη. (Αυτό γιατί έχουμε συνηθίσει από πολλούς πολιτικούς άνδρες στα μεγάλα λόγια που ποτέ δεν γίνονται πράξη).

Νίκο,
όχι μόνο μένουμε άφωνοι, αλλά και οργιζόμαστε με κάτι τέτοια που λέγονται και γίνονται με ελαφριά καρδιά. Τα ΜΜΕ απλά κάνουν τη δουλειά τους,να πωλούν και να κατευθύνουν, και την κάνουν πάρα πολύ καλά.
(Μανόλης με -ο- αναφέρεται σε όλα τα δημοσιεύματα που αντλώ και παραπέμπω. Συμφωνώ με το -ω-, δες και την ετικέτα ανάρτησης για τον Αναγνωστάκη. Χάριν όμως συνωνυμίας κι αυτός με -ο-. )

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΔΙΑΒΑΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ!

Συνολικές προβολές σελίδας

FeedBurner FeedCount