Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Το νέο όραμα

Εκείνο που πιθανόν να είναι γνωστό στους παροικούντες στην ελληνική γη της επαγγελίας, αλλά και ενίοτε να χλευάζεται, είναι ότι ο άνθρωπος πάντα εναποθέτει ελπίδες σε ένα καλύτερο μέλλον, το ποθούμενον και μια μεγάλη ιδέα, αναμένει κάποιον μεσσία/ήρωα/πατερούλη [καβαλάρη σε μαρμαρένια αλώνια δεν τον βλέπω, μάλλον με πολλούς φίλους στο Facebook και αναρίθμητους σχολιαστές στο προσωπικό του ιστολόγιο τον θωρώ], αλλά και ένα Αρμαγεδώνα (αυτός πάλι πως θα είναι και πότε θα έρθει, πολλοί έλεγαν για το 2012...).

Ο βίος μας [τηλεοπτικός, εικονικός και πραγματικός] ως τότε και αν δεν έλθει πριν η Συντέλεια γιατί μπορεί να την προλάβει η αταξική επίγεια χιλιετής βασιλεία (συγνώμη κοινωνία, ήθελα να πω) στη γωνία, διανθίζεται με πολλά και ευχάριστα και δυσάρεστα, νέους και παλιούς προβληματισμούς στο προσκήνιο, προσκλητήρια για νέους αγώνες και άλλα πολλά. Η κοινωνία των πολιτών συμμετέχει με έναν πρωτόγνωρο ακτιβισμό, οργανώνεται και συνυπογράφει, συμμετέχει σε ομάδες [τόσες και τόσες και για κάθε τι σε όλο το διαδίκτυο], σχολιάζει, διαφωνεί και συμφωνεί, ενώ η άλλη, η κοινωνία των συμπολιτών συνεχίζει αγκομαχώντας την πορεία της και με την ενοχή που της φόρτωσαν πως αυτή φταίει για όλα και τώρα πρέπει να συμμετέχει (εξολοκλήρου) στην εξόφληση του λογαριασμού.


Αλλά ας μην είμαστε απαισιόδοξοι και συνεχώς παραπονούμενοι: το όραμα ξαναγυρνά για να συνεπάρει το μυαλό, την καρδιά και την ψυχή, αυτών που θα καθοδηγήσουν τον όχλο, τον άμοιρο που παραπλανήθηκε τόσα χρόνια και συνεχίζει να παραπλανάται, αυτόν που δε διαβάζει εφημερίδες σοβαρές και στην τηλεόραση βλέπει μόνο τον Αυτιά το πρωί, που δεν ξέρει τι σημαίνει "σπρέντ" και "δουνουτού" για να τον ξαναθέσει ως κινητήριο μοχλό της ιστορίας, της πολιτικής και της οικονομίας. Το όραμα ξαναγυρνά και γιαυτούς, τους ανθρώπους του πνεύματος -αφού οι άλλοι είναι της ύλης- που ξέρουν και καταλαβαίνουν, αναλύουν και διυλίζουν τον κώνωπα και χρόνια τώρα ίσως ιδιώτευαν και σώπαιναν, όπως και για την κοινωνία των πολιτών, των ευαισθητοποιημένων, των ΜΚΟ και των πολύχρωμων συρφετών.
Τώρα ποιο είναι αυτό το όραμα, κανείς επακριβώς δεν ξέρει να πει, αλλά είναι αυτό που θα καθάρει την συλλογική ενοχή και θα οδηγήσει στη νέα Ιθάκη. Όσο πιο θολό, τόσο πιο ελκυστικό. Σαν τον άλλο κόσμο που είναι εφικτός παρέα με το τόσο γνωστό σύνθημα "Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη", που άλλο τόσο άγνωστη είναι και η εφαρμογή του. Ίσως γιαυτό κάποιοι άλλοι ασχολούνται με κάποια άλλα ερωτήματα, πιο βαθιά ίσως, πιο κοντά στην υπαρξιακή αγωνία, όπως το πόσο ζυγίζει η ψυχή. Λένε ότι 21 γραμμάρια είναι το βάρος που χάνουμε ακριβώς την στιγμή του θανάτου μας...
Αλήθεια, πόσο κοστίζουν τα 21 γραμμάρια ψυχής στο χρηματιστήριο των σημερινών ιδεών και ποιοι τα ζυγίζουν;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αποτελεί και την αρχή της νέας Μεγάλης Αφήγησης.



5 σχόλια:

fvasileiou είπε...

Τι παράξενο: Τα νέα οράματα συνοδεύονται πάντα με την προσδοκία ενός Αρμαγεδώνα. Κι όσο πιο θολά ειναι τα οράματα, τόσο πιο ξεκάθαρος και συγκεκριμένος ειναι ο Αρμαγεδών.

Κι αν θυμηθούμε ότι τελευταίο όραμα που δόνησε την κοινωνία πολιτών τε και συμπολιτών ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μελαγχολία θα μας πιάσει...

γρηγόρης στ. είπε...

Μα ο "Αρμαγεδώνας" είναι που χρησιμοποιείται πάντοτε για να καθυποτάσσει και να ευνουχίζει κρίσεις και συνειδήσεις [παραδείγματα πολλά και από πολλούς χώρους].

Unknown είπε...

''Αλλά ας μην είμαστε απαισιόδοξοι και συνεχώς παραπονούμενοι: το όραμα ξαναγυρνά για να συνεπάρει το μυαλό, την καρδιά και την ψυχή, αυτών που θα καθοδηγήσουν τον όχλο, τον άμοιρο που παραπλανήθηκε τόσα χρόνια και συνεχίζει να παραπλανάται, αυτόν που δε διαβάζει εφημερίδες σοβαρές και στην τηλεόραση βλέπει μόνο τον Αυτιά το πρωί, που δεν ξέρει τι σημαίνει "σπρέντ" και "δουνουτού" για να τον ξαναθέσει ως κινητήριο μοχλό της ιστορίας, της πολιτικής και της οικονομίας. Το όραμα ξαναγυρνά και γιαυτούς, τους ανθρώπους του πνεύματος -αφού οι άλλοι είναι της ύλης- που ξέρουν και καταλαβαίνουν, αναλύουν και διυλίζουν τον κώνωπα και χρόνια τώρα ίσως ιδιώτευαν και σώπαιναν, όπως και για την κοινωνία των πολιτών, των ευαισθητοποιημένων, των ΜΚΟ και των πολύχρωμων συρφετών.''
@@@@@@@@@@@@@@@
Για το ποσο αποτιμονται 20 γρ. ψυχης στο Χρηματιστηριο αξιων [ αν και τουτο ειναι αδοκιμο καθως σημερα πλεον στο χρηματιστηριο δεν αποτιμονται αξιες, αλλα αερας] δεν μπορω να εχω αποψη καθως απελεξα να παραμεινω ΑΤΙΜΗ.με ο,τι κι αν σημαινει αυτο.
Γνωριζω ομως πως οικονομια ''wertfrei' [ ηθικα ουδετερη] ειναι φαινομενο που αναπτυχθηκε μεσουσης της Σοσιαλιστικης Παντοδυναμιας στην Ευρωπη, οταν αποφσησαν οι Σοσιαλιστες πως τα νιατα ειναι 'περιφανα' και τα γηρατεια 'τιμημενα'.
Οσο για τους Διανοουμενους πατερουλιδες [ μακραν των χωρων οπου ζημωνεται η ζωη με την αναγκη ]ετοιμαζονται να κατεβουν απο τα γραφεια μηπως και ξανασυναντηθουν με την 'μαζα' σε αγωνες διεκδικησης των ΠΟΛΙΤΩΝ.
Δεν γνωριζω αν θα ξαναβρουν το νημα ,εκεινο που γνωριζω ειναι πως τα παιδια των 'συντροφων' που δεν διεκδικησαν καρεκλες δεν επιτρεπουν πλεον σε κανενα θεωρητικο να τους θεωρει 'μαζα'.
Ιδου λοιπον η ροδος.......αν καταφερουν να περασουν στην αλλη οχθη και ξανασυναντηθουν με τον λαο, ισως και να ξεχασουμε και κινησουμε για νεες διεκδικησεις.,και πανω απ' ολα για την επαναφορα της αλληλεγγυης και της συντροφικοτητας, και του ΑΞΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΚΩΔΙΚΑ.

γρηγόρης στ. είπε...

Ας κατέβουν οι "διανοούμενοι πατερούληδες" για να διαπιστώσουν ότι πλέον δεν τους περιμένει κανείς ούτε στη μια, ούτε στην άλλη όχθη.
Καλό Σαββατοκύριακο, Τασούλα!

Unknown είπε...

Σε δευτερη αναγνωση ανακαλυψα καποια απαραδεκτα λαθη, ζητω γονυπετης συγγνωμη.
Ευχομαι και σε σενα καλο Σαβ/κο

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΔΙΑΒΑΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ!

Συνολικές προβολές σελίδας

FeedBurner FeedCount