Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ!

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ 22-01-2009
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ
ΜΑΝΔΡΑΚΙ ΝΙΣΥΡΟΥ



Συμπατριώτες και φίλοι της Νισύρου

Με αφορμή την κυκλοφορία του εντύπου «Νίσυρος-το αύριο της ενέργειας, σήμερα» από υπαλλήλους της ΔΕΗ, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να επισημάνουμε και να σχολιάσουμε τα σημεία κλειδιά του εντύπου.

Ένα βασικό σημείο το οποίο παραλείπεται πάντα από τη ΔΕΗ, είναι το στάδιο της έρευνας και της κατασκευής του εργοστασίου. Ο ευρύτερος χώρος θα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Στο στάδιο αυτό παρατηρούνται διαρροές, διάθεση των γεωθερμικών ρευστών σε υδάτινους αποδέκτες, αυξημένος θόρυβος, αλλαγή χρήσης γης, πρόκληση μικροσεισμικότητας, εκπομπή τοξικών αερίων και επιβλαβών ουσιών, καθώς κι εκρήξεις. Να τονίσουμε, επίσης, την καταστροφή ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, του Άργους (5η πόλη των Αργείων), και μάλιστα ενταγμένου στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, κι όχι μιας « ...;ερημικής περιοχής ...;» όπως αποκαλείται από τη ΔΕΗ. Η έκταση της βιομηχανικής εγκατάστασης θα είναι τουλάχιστον 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με ό, τι συνεπάγεται αυτό ... διανοίξεις δρόμων, νταλίκες, γεωτρήσεις. Κάθε γεώτρηση απαιτεί διάνοιξη δρόμων και πλατείας τουλάχιστον 2.000 τ.μ. Η Νίσυρος έχει έκταση μόλις 42 τ.χλμ. Πώς θα μπορούσε ν'; αντέξει το βάρος μιας τέτοιας μονάδας; Τέτοιου μεγέθους εγκατάσταση σε ένα τόσο μικρό νησί, δίπλα σε ενεργό ηφαίστειο είναι ένα πείραμα που θα γίνει πρώτη φορά στον κόσμο με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Η αναφορά από τη ΔΕΗ ότι δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική όχληση κατ΄ατη διάρκεια λειτουργίας έρχεται σε αντίθεση με απόψεις επιστημόνων και με τον «Περιβαλλοντικό οδηγό Γεωθερμίας» του Υπουργείου Ανάπτυξης, που αναφέρουν ότι επηρεάζεται η χλωρίδα, η πανίδα και η επιφανειακή μορφολογία της περιοχής, με αποτέλεσμα την αλλαγή του τοπίου (καθιζήσεις, ρωγμές). Η άνοδος της θερμοκρασίας στη θάλασσα ανατρέπει την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, θερμική ρύπανση, με την απόρριψη ρευστών κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε και την οπτική ρύπανση (τεράστια εργοστασιακή μονάδα, καμινάδες, αποψίλωση της περιοχής κλπ.)
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως από υδρόθειο, μπορεί να ελεγχθεί από σύγχρονες μεθόδους τις οποίες, ως γνωστόν, η ΔΕΗ δεν εφάρμοσε στο παρελθόν και δεν εφαρμόζει πουθενά στην Ελλάδα. Επίσης, η επανεισαγωγή των ρευστών μπορεί να προκαλέσει ή να αυξήσει τη συχνότητα των σεισμικών φαινομένων και όχι να εκτονώσει ούτε να λύσει το πρόβλημα των σεισμών!!!


Όσο για τον τομέα του τουρισμού, ας μη γελιόμαστε! Το νησί αποτελεί από μόνο του ισχυρό πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Καταπράσινο, διάσπαρτο από ιστορικά μνημεία, εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίου και χιλιάδες λιθόκτιστες αναβαθμίδες, προσελκύει εκατοντάδες περιπατητές και φυσιολάτρες. Ο «βιομηχανικός τουρισμός» που προτείνεται από τη ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει τις απώλειες του εναλλακτικού τουρισμού.


Σχετικά με τις θέσεις εργασίας, στα έντυπα της ΔΕΗ αναφέρεται « ...;πέραν από τους ειδικούς επιστήμονες θα απασχοληθούν περισσότεροι από 50 κάτοικοι ...», και αλλού « ...35 θέσεις ...;». Η αλήθεια όμως είναι ότι σε παρόμοιους σταθμούς τελευταίας τεχνολογίας απασχολούνται 11-12 άτομα, κυρίως εξειδικευμένο προσωπικό. Γιατί, άραγε, εμφανίζονται τάσσοντας λαγούς με πετραχήλια; Μήπως ψάχνουν μάταια για αφελείς ανάμεσά μας;


Παρατηρείται και σήμερα, όπως και πριν 11 χρόνια, το ίδιο σενάριο, στην ίδια σκηνή, πρωταγωνιστής η ΔΕΗ να ζητά ξανά να συνηγορήσουμε στην εκούσια καταστροφή του νησιού μας. Υπόσχεται σε πολλούς πρόσληψη, αγορά ακινήτων σε υψηλές τιμές, στο Δήμο εκατομμύρια. Μάλλον έρχονται κι άλλες παροχές. Το παράδοξο είναι ότι μας δίνει τα πάντα χωρίς να ζητάει τίποτα. Θέλει να κάνει τη Νίσυρο ένα μικρό παράδεισο κι εμείς αρνούμαστε!
Τις ίδιες υποσχέσεις ακούσαμε και πριν 11 χρόνια για δήθεν πρωτοποριακές μεθόδους κι απόλυτη ασφάλεια κατά τη λειτουργία της μονάδας, και το ίδιο ακούμε και σήμερα. Δε ξεχάσαμε όμως ακόμη αυτό το δήθεν «πειραματικό» στάδιο της Μήλου. Ξέρουμε για το Αλιβέρι, την Πτολεμαϊδα, τη Μεγαλόπολη, την Κοζάνη.

Ήδη λειτουργούν δίπλα μας δυο λατομεία που μάλλον επιβαρύνουν την υγεία μας και η δημιουργία ενός εργοστασίου ακόμη πιο κοντά σίγουρα δε θα τη βελτιώσει.

Εκτιμώντας, λοιπόν, τα παραπάνω, ας προβληματιστούμε κι ας δούμε ξεκάθαρα ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον για εμάς και τον τόπο μας.

Οφείλουμε και πρέπει να προστατεύσουμε την περιοχή μας που είναι ιδιαιτέρου κάλλους και ομορφιάς, με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, για να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Ναι στη συνέχεια της τουριστικής δραστηριότητας και της ποιοτικής ανάπτυξης του τόπου και όχι στη βιομηχανοποίησή του.



Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΣΟΦΙΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ



(δημοσιεύεται στο ιστολόγιο του φίλου Νικόδημου από τη Νίσυρο. http://tera-amou.pblogs.gr/. Την επιστολή την αναδημοσιεύουμε εδώ σαν μια μικρή συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα τους)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ccxilia efxaristoume! Einai dikaios o agwnas ai tha feroume eis peras tin apostolh!!

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΔΙΑΒΑΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ!

Συνολικές προβολές σελίδας

FeedBurner FeedCount